Elstrup Mølle
Als
2022 - igangværende

Underrådgiver: Jørgen Overbys Tegnestue

Elstrup Mølle ligger i hjertet af Als. Ikke kun fysisk, men i stemningen og atmosfæren. Herfra kan det gode liv på landet udspille sig og blive oplevet på egen hånd. Møllen, Landsbyen og Landskabet smelter sammen i en smuk idyllisk symbiose. Her kan folk fra oplandet, mellembyer, hovedbyer og turister få en nærværende kulturoplevelse og et behageligt rekreativt ophold. En fortælling om det som var på landet og hvordan lokale kræfter genfortolker - livet på landet.

I samarbejde med ’Elstrup Mølles Venner’ har Studio [Kondens] udarbejdet et skitseforslag til et fremtidigt Elstrup Mølle fuld af liv. Projektet indebærer en længerevarende restaurering af Elstrup Mølle, inkl. møllehatten som i øjeblikket mangler, på det nye Mølleværksted; Institut for Møllekultur bliver tilføjet til projektet og vil udover produktion af historiske vind- og vandmøller i værkstedet indeholde både tilbud for undervisning og erhverslokaler.

Derudover foreslår projektet et møde- og værested placeret i Elstrup Mølles nuværende selskabslokaler, som skal imødekomme et større behov for forsamling, gæster og undervisnings- og kulturtilbud indeholdende det eksisterende mølleri museum og tilhørende kontor, et nyt industri køkken, café, spillested og undervisningslokaler. 

Gennemgående for projektet har været et fokus på en såkaldt "dobbeltprogrammering" som skaber ‘kloge’ kvadratmeter og mindsker behovet for nye kvadratmeter. Ved at få mest muligt ud af kvadratmetrene skabes der en Elstrup Mølle, hvor de forskellige besøgende, brugere og hovedaktører involveres og kommer hinanden mere ved. 

Helhedsplanens hovedidé er, med møllen som omdrejningspunkt, at lade det flotte landskab og de fine landskabelige kig binde de forskellige funktioner og bygningsvolumer sammen. De eksisterende bygningers knopskydende DNA videreføres til fremtidige tilbygninger hertil.

Vi ønsker at projektet er bevidst om det storslåede landskab, det ligger i, og forholder sig til kulturhistorien, der ligger i mødet mellem byen og landskabet. Dette må derfor kalde på en særlig nænsomhed i arbejdet med bygningskroppens møde med landskabsfladen og forbindelsen til de nære omgivelser omkring Elstrup Mølle. De eksisterende nabogårde arbejder allerede med spændingen mellem store horisontale tage, mindre tilstødende bygninger og landskabets udstrakthed.
Ligesom omgivelsernes høje himmel, lyset i mellem skyerne og det bølgende istidslandskab, er det derfor bygningskroppens opgave at mediere projektets store skalaspring, fra mølleværksted til siddekrog. 


Imellem nye og eksisterende bygningsvolumer opstår et indrammet landskabskig ved at den eksisterende møllerbolig delvist nedrives og fører til at gårdspladsen forekommer mere vedkommende og med aftensol. En Alsisk-have danner forgrund til møllen hvor den gamle møllerbolig benyttes som podie til forsamling på Elstrup Mølle. 

Næste
Næste

Elmegade 2-4